Cafe_bispetorv_hvid_200
Cava_brut_reserva

Burmester 10 Years old Tawny

Burmester blev grundlagt i 1750 og er således et af de ældste portvinshuse. Burmester har altid stået for traditionel portvinsfremstilling, men eksperimenterer også med moderne produktionsmetoder. I 2005 blev Burmester en del af Sogevinus Fine Wines, som har som sit mål være en førende aktør inden for portvin og bordvin. Koncernen ejer i dag 5 forskellige portvinshuse, hvoraf Burmester kvalitetsmæssigt er spydspidsen. Ejerskabet af netop disse 5 portvinshuse gør Sogevinus Fine Wines til markedsledende inden for Tawny-typen, en position som man via nye investeringer vil søge at udbygge.
Portvin kan overordnet set opdeles i 2 typer; ruby og tawny. Ruby-typen, som også inkluderer vintage og late bottled vintage, tilbringer for portvin relativt kort tid på fad. Efter aftapning på flasken er ruby og late bottled vintage drikkeklar, mens vintage udvikler sig ved flaskelagring og har et langt lagringspotentiale. Ruby, som betyder rød, er opkaldt efter typens farve, som dog for late bottled vintage og vintage snarere er violet, når vinene er unge. Tawny-typen, som også inkluderer almindelig tawny, tawny med aldersbetegnelse - 10, 20, 30 eller 40 år og Colheita, betegnes også som fadlagret port, idet den ligger på fad indtil den skal bruges. Hvor Tawny er en blanding af flere forskellige årgange, er Colheita en årgangstawny som kun laves i de bedste år. En Colheita lagrer minimum 7 år på fad og bærer altid 2 årstal, høstår og tappeår. Tawny, som betyder læder, er opkaldt efter den brungyldne farve, som portvinen får af den lange fadlagring. Smagsmæssigt er portvin af tawny-typen karakteriseret ved tørrede nødder og frugt (svesker, rosiner, figen), marcipan, karamel, kaffe, chokolade og puddersukker, men med årene bliver aromaerne mere koncentrerede. Portvine af tawny-typen vinder ikke nævneværdigt ved flaskelagring og nydes bedst inden for 10-20 år fra tappeåret.
De gamle Tawny er sammen med Colheitaerne Burmesters visitkort. 10 års Tawny er resultatet af et blend af udvalgte vine, og er altid markedets bedste. Den besidder en flot ravgylden farve og en frugtig bouquet af sveske, figen, viol og valnød. Smagen er rig på intens frugt og toner af mokka og mørk chokolade, og eftersmagen hænger ved ufatteligt længe.

Fakta om varen

 • 5 stjerner i Ekstra Bladet d. 11.12.2010: "Denne 10-års Tawny er en af de mest anmelderroste i nyere tid - og ikke uden grund. Jeg smagte den første gang i det tidlige forår, kort tid efter Philipson Wine havde gjort et historisk stort køb hos huset Burmester. Gensynet bekræftede blot mit positive indtryk. På en gang frisk og ældet næse. Flotte noter af nødder, karamel og vanilje. Smagen er harmonisk, pakket med detaljer ikke mindst tørret frugt og nødder. Den klarer fint risalamande og kirsebærsovs. Helst vil jeg nu nyde den alene. Danmarks bedste Tawnykøb lige nu."
 • Månedens vin og vurderet til at burde koste 187 kr. i Penge & Privatøkonomi d. 23.11.10: "Philipson Wine har gennem det seneste år gjort et ordenligt indhug i de ellers enorme lagre hos deres portvinsleverandør, Burmester, et af de ældste portvinshuse, grundlagt i 1750. Vi taler om næsten 500.000 flasker, og det udløser nok en vis mængderabat. I hvert fald kan det lade sig gøre at sælge denne førsteklasses 10 års Tawny til en pris, der ifølge panelet burde være langt over det dobbelte."
 • Topkarakteren 5 stjerner på vinforum.dk d. 20.11.11: "Fremragende til prisen."
 • 6 stjerner i Ekstra Bladet d. 13.11.10: "En meget klassisk og utrolig flot vin, som bare er en nydelse, med mange toner og udtryk i duft og smag. Nok et af de bedste køb du kan gøre lige nu."
 • 6 stjerner på AOV.dk d. 14.10.10: "Fantastisk køb til små penge."
 • 94 pts Gastro d. 11-03-2010: " Philipson har skudt papegøjen eller vredet armen om på Burmester - prisen er chokerende!"
 • 94 pts Vinhulen.dk d. 19/9-07; " Det er helt rigtigt - Burmester 10 års tawny er et af danmarks bedste portvinskøb. Den har fået utallige anerkendelser og det er fuld fortjent. Den er fantastist flot, klar i farven, dufter vidunderligt af rosiner og nødder, mokka og appelsin. Smagen er ultra harmonisk og i total balance. Smagen er med tørrede frugter og med et strejf af urter, blomst og krydderi. En superspændende vin som burde koste mindst 50 % mere end den gør."
 • 5 stjerner i Berlingske Tidende d. 23-01-2010
 • 5 stjerner i Jyllands-Posten d. 14/12-06; "Denne uges test præsenterer en ærkeklassisk tawny: Burmesters 10-års. Koncentreret og detaljerig med fornem eftersmag og en intakt frugt, der fremhæves ved kølig servering. Elegant nøddenæse med indsmigrende sødme. Karamel, træ og vanilje."
 • GULD i BT, 16/12-05; "Intens aroma af tørret frugt og nødder. Vinøs og saftig med mange krydrede nuancer og snert af kakao. Koncentreret og nuanceret med frisk sødme og middelfyldig krop, men god intensitet og længde. Passer især godt til tørret frugt, nødder og mandler. Til mandel og/eller nøddekager. Som hyggevin. Til ris a la mande med karamelsauce"
 • 5 stjerner i Jyllands-Posten d. 07-05-2010: " Saftig og ungdommelig tawnynæse med pæn friskhed og godt nøddepræg. Dybde og vellykket trækrydderi. Dejlig mundfedme og masser af sund frugt med fint lille orangeskalskrydderi. Glimrende 10 års-type.."
 • 92 pts og BEST VALUE VIN på portvin.nu d. 22-02-2010: " Uden sammenligning 10 års tawny. Lækkerbisken, en af de allerbedste 10 års overhovedet - og så til en superskarp pris netop nu."
 • 6 glas i Politiken, 12/4-03; "Det er ganske enkelt ufatteligt, at det kan lade sig gøre at sælge en så strålende 10-års tawny til 80 kroner flasken. Jeg måtte kigge en ekstra gang for at sikre mig, at det ikke var for en halvflaske. Men den er god nok. Selv til 120-150 kr., der er normalprisen for de fleste 10-års tawnyer, er det i reglen en rimelig pris. Tilmed drejer det sig denne uge ikke om et dårligt hus, men om ét af de bedste portvinshuse til fadlagrede vine. Burmester er som sådan et klassisk 'portugisisk' hus, der har bedst styr på fadlagrede vine, dvs. tawny og colheita."
 • Rating; 5 stjerner i VinForum den 25/11-05; Lys brunrød farve. Ikke så intens duft af marcipan, nødder, ristede toner. Fyldig vin med flot nøddesmag og en ret kraftig alkohol, der giver en lidt stringent smag. Vinen har et forholdsvist stort røget element - det er ok - man skal bare være klar over det. Til prisen er vinen super. Vinen passer fint til ost og mange desserter.
 • Guld i BT 3/10-03; "Til prisen er Burmesters 10 years et fabelagtigt godt køb".
 • 5 stjerner og 92 pts i Vinforum 28/11-03; Burmester vinder 1. og 2. pladsen i Vinforums test af Tawny: "...blandt Tawny-typerne er der to vine, der simpelthen er formidable til prisen. Den første og bedste er Burmester 10 year Old Tawny. Den er gennemført god og lækker med masser af kraft og sødme og en eftersmag, der er utrolig lang."
 • 6 stjerner i Herning Folkeblad 17/5-03 som skriver; "Det er en meget fornem repræsentant for typen med dens delikate blanding af alder og frugt. Smagen er fuldstændig usprittet og vinen har en delikat karakter af puddersukker uden at den på nogen måde bliver for sød. Balancen er fornem... Her får man usædvanlig meget kvalitet for pengene. Tilsvarende kvalitet koster nemt det dobbelte."
 • 90 pts og vurderes til at burde koste 120 kr på www.debedstevine.dk
 • 5 stjerner Jyllands-Posten som skriver; "Lækker, lækker Tawny med maser af de klassiske ingredienser - kaffe, chokolade, nødder og andet godt. Smager rigtig godt alene, men kunne også gå til oste, f.eks. manchego. Vist så, julen varer lige til påske."
 • 93 pts på www.portvin.nu: " Det er helt rigtigt - Burmester 10 års tawny er et af danmarks bedste portvinskøb. Den har fået utallige anerkendelser og det er fuld fortjent. Den er fantastist flot, klar i farven, dufter vidunderligt af rosiner og nødder, mokka og appelsin. Smagen er ultra harmonisk og i total balance. Smagen er med tørrede frugter og med et strejf af urter, blomst og krydderi. En superspændende vin som burde koste mindst 50 % mere end den gør."
 • 5 stjerner på vinavisen.dk d. 16-01-2010: " Dejlig ti års tawny med fin sødme, dadler, rosiner og et lille bitte bitters bid, der sætter sødmen i relief. Prismæssigt et rigtig godt tilbud"
 • Førsteplads i Wine Magazines test af 10-års Tawny!
 • 96 POINTS i Henrik Oldenburgs "Portvin". Som det ene ud af blot to huse, modtager Burmester 5 UD AF 5 GLAS for sine Colheitas og andre Tawnies i denne bog.
 • 5 stjerner i www.vinavisen.dk som skriver " Flydende slik! Chokolade, karameller og mange fine smagsnuancer. Kort sagt: En glimrende portvin, der kan drikkes nu".
 • Gyldendals Vinguide skriver: "Har både muskler og frugt. Børstet uden at være rå. Lang potent Tawnysmag. "
 • Guldmedalje på Vinalies Internationales, Frankrig, 2006
 • Guldmedalje på Concurso Sélection Mondiale i Canadá 2004
 • The Cellar skriver: "The most successful 10 years old."
 • Placeres foran flere Colheita 1985 og 20 års Tawny i kæmpetest i det tyske blad "Der Feinschmecker".
 • Som den blot tredie vin i Erhvervsbladets historie, blev 10-Years Burmester tildelt de maksimale 5 drueklaser d. 17/12-99.
 • Guldmedalje på Coupe des Nations 2003.
 • Politiken skriver om Burmesters Tawnies og Colheita-vine 20/12-03; "Burmester laver Colheita med megen finesse og balance. Selv i de gamle colheitavine er der stadig syre og friskhed kombineret med tiltagende koncentration, jo ældre vinene bliver. Med alder får de næsten en olieret honningkarakter med tiltagende præg af tørret appelsin og abrikosmarmelade."
 • Drikkemoden: ved frigivelsen og ca. 10 år frem fra tappeåret
 • Holdbarhed efter åbning: Tawnies og Colheitaer kan holde sig i minimum 1 måned efter åbning
 • Anbefales til: Nødder, figner, modne oste - eller slet og ret som meditationsvin
 • Producent: BURMESTER

ÅBNINGSTIDER

Mandag-fredag 9.30-20
(køkkenet lukker kl. 19.30)

Lørdag 9-15
(køkkenet lukker kl. 14.30)

Mad ud af huset
Ring på tlf. 98 99 99 22

RC BRANDFLAG BEAM CMYK20Converted eps

Cafe Bispetorv • Bispetorv 36 • 9800 Hjørring • Tlf.98 99 99 22